Mekkora a megfelelő gumiabroncsnyomás? | Vredestein
Juiste bandenspanning

A helyes abroncsnyomás

A helyes abroncsnyomás elengedhetetlen a biztonságos és kényelmes vezetéshez. Az abroncs csak abban az esetben tudja tökéletesen ellátni feladatát, ha megfelelő stabilitást és terhelhetőséget képes biztosítani. Itt jön a képbe a helyes abroncsnyomás.

 

Az alacsony abroncsnyomás azonnal csökkenő stabilitást és növekvő kopást, valamint magasabb üzemanyag-fogyasztást eredményez. Ha az abroncsnyomás túlságosan alacsony, az abroncs akár túl is melegedhet, ami javíthatatlan sérüléseket okozhat. Az ilyen jellegű sérülések nem mindig láthatók azonnal, ami életveszélyes helyzeteket idézhet elő a vezetés során.

 

Az abroncsok túlságosan magas nyomása megakadályozza a tökéletes érintkezést az úttesttel, ami a csökkenti a vezetés kényelmét és biztonságát. Ugyanakkor erőteljesebb kopást is eredményez az abroncs közepén. Az abroncsnyomást ideális esetben 14 naponta, de legalább havonta egyszer ellenőrizni kell – hosszabb út előtt pedig minden esetben. Ne felejtse el ellenőrizni a pótkerék nyomását sem.

 

Ha lehetséges, a nyomásellenőrzést csak az abroncsok hideg állapotában végezze el, tehát legalább két óra állást követően, illetve ha nagyon keveset és kímélő módon vezetett. Ne feledje, hogy rövid távolság megtétele után is a javasolt nyomásnál legalább 0,3 barral nagyobb nyomásra kell felfújni az abroncsokat. Az abroncsok felhevült állapotában soha ne csökkentse az abroncsnyomást, mert ez a visszahűlésük után az ajánlottnál alacsonyabb abroncsnyomást eredményezhet. Az egy tengelyen található abroncsok esetében az abroncsnyomásnak mindig meg kell egyeznie. A szelepeket természetesen szelepsapkával kell ellátni.

 

Mindig tartsa be a gépkocsi gyártójának abroncsnyomásra vonatkozó javaslatát. Ha a használati útmutató nincs kéznél, a javasolt abroncsnyomást az üzemanyagtöltő nyílás vagy a vezetőoldali ajtó belső részén találja. Az abroncsnyomást márkakereskedőinknél és a www.vredestein.com webhelyen található gumiabroncs-választón keresztül is ellenőrizheti.