What is the EU tyre label? | Vredestein
Bandenlabel EU

Mit jelent az EU gumiabroncs-jelölés?

Az 1222/2009/EK rendelet megköveteli, hogy a gépkocsik, könnyű haszongépjárművek, nehéz haszongépjárművek és buszok számára 2012 júniusa után gyártott összes gumiabroncson címkét vagy jól látható jelölést kell elhelyezni az értékesítés helyén. A három szempont alapján a címke pontosabb képet ad a gumiabroncs jellemzőiről.

 

Gördülési ellenállás/üzemanyag-hatékonyság

Az alacsonyabb gördülési ellenállás alacsonyabb üzemanyag-felhasználást eredményez. Az A-tól G-ig terjedő értékek jelzik az üzemanyag-fogyasztásra gyakorolt hatást alacsonytól a magasig. A betűosztály mellett látható fekete nyíl mutatja a termék teljesítményszintjét. Bár a hatás a gépkocsi típusától és a közlekedés feltételeitől függően változó lehet, teljes gumiabroncs-garnitúra esetében a G osztály és az A osztály közötti különbség az üzemanyag-fogyasztást akár 7,5%-kal is csökkentheti*.

 

Tapadás nedves útfelületen/fékezési teljesítmény

A „tapadás nedves útfelületen” kategóriában az A-tól G-ig terjedő osztályozás a relatív féktávolságot jelzi nedves útfelületen a rövidtől a hosszúig.

 

Bár a hatás a gépkocsi típusától és a közlekedés feltételeitől függően változó lehet, teljes gumiabroncs-garnitúra esetében a G osztály és az A osztály közötti különbség a teljes megállásig tartó féktávolságot akár 18 méterrel csökkentheti 80 km/h-s sebesség esetén.

 

Külső zajszintek

A külső zajszinteket decibelben (dBA) mérjük, és három osztályra osztjuk. Az alacsonyabb zajszintű gumiabroncsok kisebb zajszennyezést okoznak.

 

Alacsony külső zajszintű gumiabroncs. 3 dB-lel alacsonyabb a 2016 novemberében hatályba lépett európai szabványnál.

 

Átlagos külső zajszintű gumiabroncs. Az abroncs gördülési hangkibocsátása a 2016 novemberében hatályba lépett új határértéken belülre esik.

 

Magas külső zajszintű gumiabroncs. Ezek már nem felelnek meg a 2016 novemberében hatályba lépett európai szabványnak.

* Az 1222/2009/EK rendeletben jelzett módszernek megfelelően mérve; forrás: az Európai Bizottság hatásfelmérése SEC(2008)2860 

 

Ha gondoskodik róla, hogy gumiabroncsainak nyomása megfelelő legyen, valamint rendszeresen ellenőrzi az optimális üzemanyag-hatékonyságot és a maximális tapadást nedves úton, akkor jelentős befolyással bírhat az üzemanyag-takarékosságra és a biztonságos közúti közlekedésre. A gazdaságos vezetési stílus szintén jelentős hatással van az üzemanyag-fogyasztásra, a megfelelő féktávolság pedig életbevágóan fontos lehet. Azt is érdemes megemlíteni, hogy bár a három címkézési kritérium fontos, de nem ezek az egyedüli teljesítménytényezők. A gumiabroncsokat összesen több mint 20 különböző paraméter szerint tesztelik.