A téli gumiabroncsok szabályai Franciaországban
Blog-winter-tyres-France-1920x440.jpg

A téli gumiabroncsok szabályai Franciaországban

2021. november 1-jén hatályba lép az úgynevezett „második hegyvidéki törvény” Franciaország 48 hegyvidéki régiójában. Ettől a naptól kezdve november 1. és március 31. között ezeken a területeken minden be- és átutazó kizárólag az előírásoknak megfelelő téli gumiabroncsokkal vagy hóláncokkal felszerelt járművel közlekedhet. Itt mindent megtudhat arról, hogy mely régiók lesznek érintettek, milyen járművekre vonatkoznak a szabályok, valamint hogy milyen szabályok vonatkoznak magukra a felszerelésekre.

Kötelező hóban használható gumiabroncsok

Az M+S (sár és hó) jelzéssel ellátott téli vagy négy évszakos gumiabroncsok minősülnek hóban való használat szempontjából jóváhagyott gumiabroncsoknak. Bizonyos téli vagy négy évszakos gumiabroncsokon a hármas hegycsúcsot és hópelyhet ábrázoló (3PMSF) szimbólum is fel lehet tüntetve, amely azt jelzi, hogy a gumiabroncs a szélsőséges téli időjárási viszonyokkal is képes megbirkózni. A 3PMSF-jelzés egy szabványos európai, havas körülmények között végzett gumiabroncsteszten alapszik, és megléte garantálja, hogy az adott gumiabroncs minden időjárási körülmény esetén megbízható téli teljesítményt biztosít.

2024 novemberétől azonban Franciaországban csak a 3PMSF-jelzéssel ellátott téli vagy négy évszakos gumiabroncsok minősülnek majd „hóban használható gumiabroncsoknak”. A Vredestein összes téli és négy évszakos gumiabroncsa rendelkezik mind az M+S-, mind a 3PMSF-jelzéssel.


 

A második hegyvidéki törvény által érintett régiók

A téli gumiabroncsok megadott időszakban történő használata csupán a 48 megnevezett körzetben kötelező, főként az alábbi térképen megjelölt, úgynevezett „hegyvidéki régiókban” (az Alpokban, Korzikán, a Francia-középhegységben, a Jura-hegységben, a Pireneusokban és a Vogézekben). Kötelező továbbá az autóban tartani legalább egy hajtott tengely kerekeire felszerelhető hóláncokat, mivel azok felszerelése kötelező, amikor bizonyos utakat hó vagy jég borít.Mely járművekre érvényesek ezek a szabályok?

Könnyű gépjárművek, furgonok és lakóautók
A megadott területeken belül közlekedő kis méretű járművek, például a személyautók, SUV-ok, könnyű tehergépjárművek és lakóautók legalább 2 hajtott kerekét hóban használható gumiabroncsokkal kell ellátni, vagy ezekre a kerekekre eltávolítható csúszásgátló eszközöket, például fém hóláncokat vagy hibrid láncokat kell szerelni. Ne feledje, hogy a hóláncok nem használhatók minden időjárási körülmény esetén, például nem hóval vagy jéggel borított utakon. Ezért ajánlott minden esetben téli gumiabroncsokat használni a megadott időkereten és régiókon belül.

Pótkocsival vagy félpótkocsival nem rendelkező autóbuszok és nehéz gépjárművek
A nehéz gépjárművek, például a pótkocsival vagy félpótkocsival nem rendelkező távolsági autóbuszok, autóbuszok és tehergépkocsik esetében is kötelező legalább 2 kormányzott kerékre és 2 hajtott kerékre téli gumiabroncsot szerelni, vagy legalább 2 hajtott kereket lánccal ellátni.

Pótkocsival vagy félpótkocsival rendelkező nehéz gépjárművek
A pótkocsival vagy félpótkocsival rendelkező nehéz gépjárművek, például a teherszállító kamionok legalább 2 hajtott kerekére kötelező láncot szerelni, még akkor is, ha téli gumiabroncsokkal vannak felszerelve. 

GYIK

Nem Franciaországban élek, és csak áthaladok az egyik említett régión. Így is vonatkoznak rám a szabályok?
Igen. A szabályozás értelmében kötelező a téli gumiabroncsok használata október és április között a meghatározott régiókban, függetlenül attól, hogy átutazik vagy célirányosan az adott régióba utazik.

Bírságot kapok, ha nem tartom be a szabályokat?
Igen. A szabályok be nem tartásával 135 eurós (2021) bírságot kockáztat.

Mit foglalnak magukban a 2021. november 1. előtti szabályozások?
Franciaországban jelenleg ajánlott, de nem kötelező a téli gumiabroncsok használata. Viszont a hóláncok használata kötelező az összes, B26-os jelzéssel (kötelező speciális felszerelés) ellátott, hóval borított úton.

A négy évszakos gumiabroncsok is megfelelnek a szabályoknak?
Minden Vredestein négy évszakos (és téli) gumiabroncs rendelkezik mind az M+S-, mind a 3PMSF-jelzéssel, így biztonságosan utazhat a meghatározott körzeteken belül vagy azokon keresztül októbertől áprilisig.

A hóláncokkal felszerelt nyári gumiabroncsok is megfelelnek a szabályoknak?
Igen, alapvetően megfelelnek, viszont a hólánc használata kizárólag a teljesen hóval borított utakon engedélyezett.