Pitypangból készült kerékpárabroncsok

 

A Vredestein mindig olyan innovatív és fenntartható megoldásokat keres, amelyek új lendületet adnak termékeiknek.

A Fortezza Flower Power jó példa erre:  a Wageningen University and Research-csel (WUR) közös Drive4EU program eredménye, amely az Európai Unió társfinanszírozásával működik. Közösen kifejlesztettünk egy abroncsot, amely a pitypang gyökeréből kivont gumiból készült. A Vredestein részvétele jól szemlélteti, hogy a vállalat milyen jelentőséget tulajdonít a fenntarthatóságnak és az innovációnak.

 

Vredestein Fortezza Flower Power

Ez az egyedülálló termék az első kerékpárabroncs a világon, amelyet a gumipitypang (Taraxacum kok-Saghyz vagy TKS) gyökereiből kivont természetes gumival készítettek. Ezért lett a neve Flower Power (a Fortezza a Vredestein egyik népszerű közúti kerékpár-gumiabroncsa). Ez a limitált kiadású gumiabroncs Hollandiában termesztett és betakarított virágokból kivont gumival készül.

 

A Fortezza Flower Power prototípusának speciális vegyülete jobb tapadást biztosít, mint a hagyományos összetételek, és növeli a teljesítményt. Ez közvetlen kapcsolatban van azzal, hogy a természetes gumi ezen fajtájában magasabb a természetes gyanta koncentrációja. A természetes gumi kinyerésének eljárása költség- és időigényes folyamat, és jelenleg vizsgálatok folynak annak feltérképezésére, hogy ez a típusú gumiabroncs a jövőben előállítható-e nagy mennyiségben.

 

A legutóbbi Eurobike-on, a világ legnagyobb és legrangosabb nemzetközi kerékpáros-kiállításán a Vredestein Flower Power elnyerte az Eurobike innovációs díját.  Büszkék vagyunk a projekt ilyen jelentős elismerésére. 

 

Az Apollo Vredestein szorosan együttműködött a WUR-ral ennek a különleges természetes eredetű guminak a kifejlesztésében, a gyártás lehetővé tételében és különböző összetételek tesztelésében. A gumi kivonásának folyamatát minden egyes szakaszában hatékonyabbá tettük, ezáltal jobbá vált a gumi minősége. Ennek eredményeként a Fortezza Flower Power prototípusának tesztelése során használt speciális vegyület jobb tapadást biztosít, mint a hagyományos összetételek. Ez közvetlen kapcsolatban van azzal, hogy a természetes gumi ezen fajtájában magasabb a természetes gyanta koncentrációja. Jelenleg vizsgálatok folynak annak feltérképezésére, hogy ez a típusú gumiabroncs a jövőben előállítható-e nagy mennyiségben.

 

DRIVE4EU

Az Apollo Vredestein részt vesz a DRIVE4EU projektben, amely a gumipitypangból származó természetes gumi és inulin gyártásának fejlesztésére összpontosít. A projektet a Wageningen University and Research (WUR) koordinálja. A cél új lehetőségek keresése arra, hogy miként válhatna az EU kevésbé függővé a gumiimporttól a közeljövőben. Ennek részben a természetes gumi világszerte tapasztalható hiánya miatt van szükség. A globális kereslet várhatóan növekedni fog – az Európai Unió jelenleg is teljes mértékben függ a természetes gumi importjától. További információ a következő címen érhető el: http://www.drive4eu.eu

Értesüljön legfrissebb híreinkről és frissítéseinkről