12 28,2022

A GUMIABRONCS MINTÁZATÁNAK MÉLYSÉGE

 

A gépkocsi és az útfelület közötti érintkezés meghatározó tényezője minden esetben az abroncs. Az abroncsok optimális működését erősen befolyásolja a mintázatuk mélysége.

Vredestein Tyre Academy 2. epizód: A mintázat mélysége

 

Típustól függően az új abroncsok mintázatának mélysége 7 mm és 9,5 mm közt változhat. Ez biztosítja a legjobb teljesítményt, változó körülmények között is. Bár az európai előírások szerint a személyautó-abroncsok mintázatának minimális engedélyezett mélysége 1,6 mm, biztonságosabb, ha legkésőbb a 2 mm-es mélység elérésekor cseréli őket. Az időjárási megfontolások miatt a téli abroncsok esetében ez a mélység 4 mm. A 4 mm-nél kisebb mintázatmélységgel rendelkező téli gumiabroncsok többé nem használhatók ebben a minőségükben, emellett pedig néhány ország törvényben is rögzíti a megengedett elhasználódás határát.

Az abroncs mintázatának kopásjelzése (TWI) jelzi, ha az abroncs megközelíti az elhasználódás határát.

Nedves útfelületeken megnő a csúszás veszélye. Az abroncs minimális mintamélységének elérésével megnő a vízen futás kockázata is. Nem állapítható azonban meg olyan minimális mintamélység, amely mellett egy adott típusú abronccsal biztonságos a vezetés. Általánosságban igaz, hogy minél szélesebb egy abroncs, annál nagyobb a vízen futás veszélye az elhasználódott abroncsok esetén. A gumiabroncsok leghosszabb hatékonyságának elérése érdekében azt javasoljuk, hogy 7500–10 000 kilométer után cserélje fel az első és a hátsó abroncsokat. Ne felejtsen el az abroncsok új pozíciójának megfelelő abroncsnyomást beállítani. Ezekkel az intézkedésekkel növelheti abroncsai élettartamát, és javíthatja a vezetés kényelmét.

Vredestein

Értesüljön legfrissebb híreinkről és frissítéseink