12 15,2022

Évszak és abroncstípus: minden, amit tudnia kell

A gumiabroncs összetett mérnöki termék, amely számos formában és méretben kapható, és úgy tervezték meg, hogy le tudjon küzdeni számos kihívást. Tanácsos az évszaktól függően más abroncsot használni, mivel a különböző gumiabroncsok különböző előnyöket nyújtanak.

Vredestein Tyre Academy 5. epizód: Nyári, téli és négy évszakos gumiabroncsok

 

Nyári gumiabroncsok

A nyári gumiabroncsok futófelület-mintázatán kevesebb a víz kiszorítására használatos barázda, így maximalizálható az útfelülettel érintkező gumi mértéke. Emiatt a járműnek jobbak a tapadási és fékezési tulajdonságai.

Az egyedi futókeverék és a futófelület-kialakítás miatt a nyári gumiabroncsok nem használhatók téli körülmények között. Ha a hőmérséklet 7 °C alá csökken, a gumi keménnyé és rideggé válik, és a futófelület-mintázat nem megfelelő a havas és jeges úttesten való használatra.

Téli gumiabroncsok

A téli gumiabroncsok tökéletes tapadást kínálnak a hóval és jéggel borított vagy nedves utakon alacsony hőmérséklet esetén.

A téli gumiabroncs lamellákat tartalmaz (kicsi, éles vájatok a futófelület-blokkon), amelyek szükségesek a megfelelő téli teljesítményhez. A lamellák deformálják a futófelület-blokkot, és éleket hoznak létre, amelyek megkapaszkodnak a hóban. A lamellák mellett a téli gumiabroncsok nyitottabb barázdákkal rendelkeznek, amelyek szintén megkapaszkodnak a hóban a jobb tapadás érdekében. A barázdák segítenek a víz és hó kiszorításában és a hidroplán hatás kockázatának csökkentésében.

A téli gumiabroncs futókeveréke olyan polimereket tartalmaz, amelyek nagyon alacsony hőmérsékleten is puhák maradnak, ezért ez az abroncs nem keményedik meg, amikor a levegő hőmérséklete 7 °C alá csökken. Ez is segíti a lamellák megfelelő működését. Így az abroncs a hidegben is lágy és rugalmas marad, ami csökkenti a féktávot és javítja a kezelhetőséget.

Négy évszakos gumiabroncsok

A négy évszakos gumiabroncsok egyetlen hibrid megoldásban kombinálják a nyári és téli gumiabroncsok előnyeit, mindkét abroncstípus előnyeit nyújtva. A a négy évszakos gumiabroncs megfontolandó alternatíva lehet azon sofőrök számára, akik olyan helyen élnek, ahol enyhék a telek. A négy évszakos gumiabroncsok nagy biztonságot és kiváló teljesítményt kínálnak. A sofőr továbbá pénzt, időt és erőfeszítést spórol, mert nincs szükség az abroncsok szezonális cseréjére. A nyári és téli gumiabroncsokat azonban kifejezetten az adott körülményekre tervezték.

Vredestein

Értesüljön legfrissebb híreinkről és frissítéseink