01 17,2023

Hogyan hosszabbíthatja meg a gumiabroncsai élettartamát?

 

5 tipp a gumiabroncsok használatával és karbantartásával kapcsolatban

A gumiabroncsok kopnak. Sajnos ez van. Még a Vredestein-gumiabroncsok sem tartanak örökké. Számos tényező gyorsítja a gumiabroncsok kopását, de szerencsére néhány egyszerű trükkel meghosszabbíthatjuk az élettartamukat. 

Normális körülmények között az autó-gumiabroncsok élettartama meglehetősen hosszú (attól függően persze, hogy miként használjuk őket). Bemutatunk néhány tippet a helyes abroncshasználathoz, amelyeket megfogadva jó esélye van arra, hogy megnövelje az élettartamukat úgy, hogy közben nem csökken a teljesítményük, azaz továbbra is biztonságosak maradnak.  

Vredestein Tyre Academy 3. epizód: A gumiabroncsok ápolása

 

A gyors abroncskopás okai

Idővel, a gumiabroncsok elkopnak, ahogy használjuk őket. Sok minden okozhatja a gumiabroncsok kopását, mint a helytelen abroncsnyomás, az utakon lévő kátyúk vagy egyáltalán maga az úttest. Például tesztek igazolják, hogy két különböző aszfalttípus esetén akár 35%-os eltérés is lehet az abroncskopásban. Továbbá az időjárás és a nagy súly is okozhatja a gyors abroncskopást. A fenti okok (többek között) tehát végső soron gyorsabb kopáshoz vezethetnek. Mindezek ellenére a legfontosabb tényező továbbra is az, hogy miként vezet a sofőr!

Gyakori nyomásellenőrzés

Nem is kérdéses, hogy a legegyszerűbben úgy hosszabbíthatjuk meg a gumiabroncsok élettartamát, hogy gyakran végzünk rajtuk ellenőrzést. Az aranyszabály az, hogy amikor csak a benzinkúton járunk (jó esetben havi egyszer), ellenőrizzük, hogy mind a négy gumiabroncs nyomása megfelelő-e. A tesztek szerint az ajánlottnál 20%-kal alacsonyabb abroncsnyomás 30%-kal növelheti a gumiabroncs kopását. Azért is javasoljuk a gumiabroncsnyomás ellenőrzését, mert a megfelelő nyomás megakadályozhatja a gumi idő előtti elkopását és a megnövekedett üzemanyag-fogyasztást.

Futómű-beállítás

A megfelelő futómű-beállítás megakadályozza a gumiabroncs gyorsabb és egyenetlen kopását, így meghosszabbítja élettartamát. A nem megfelelő futómű-beállítás fokozott súrlódást okozhat az útfelszínen, ami drámai módon lecsökkenti az abroncs élettartamát. Ezért azt javasoljuk, hogy évente legalább egyszer ellenőriztesse a futómű beállítását.

A gumiabroncsok megcserélése

Az Apollo Vredestein ajánlása szerint a legtöbb autónál 7500–10 000 kilométerenként érdemes megcserélni az elülső és a hátsó abroncsokat. Idővel egyenetlen kopás figyelhető meg az elülső és hátsó tengelyek kerekeire szerelt gumiabroncsoknál. Ennek nem a hibás működés az oka, hanem az, hogy az elülső és hátsó gumiabroncsokat általában más erőhatások érik. Az elülső gumiabroncsok végzik a keményebb munkát (kormányzás, kanyarodás, gyorsítás, fékezés), így hosszú távon több milliméternyi kophat le a mintázatukból.

Vezetési szokások

A vezetési mód – érthető okokból –közvetlen hatással van a gumiabroncsok kopására, és általában ezt tartják az abroncsok elhasználódásának leggyakoribb okának. Itt a sebességen, a hirtelen gyorsításon, a kanyarodáson és az erős fékezésen van a hangsúly. Óvatosabb hozzáállással, a túlzások elkerülésével jelentős mértékben csökkenthető a gumiabroncsok kopása.

A gumiabroncsok tárolása

Ha szezonális gumiabroncsokat használ, nagyjából félévente érdemes váltani a nyári és téli gumiabroncsok között. A nem használt abroncsokat ezért a következő pár hónapban el kell raknia. A gumiabroncsok tárolásakor ügyeljen arra, hogy egymásra pakolja őket (ha lehet, speciális abroncstartó állványra), felfelé nézzenek, és maradjanak a saját keréktárcsájukon. Figyeljen arra, hogy a gumiabroncsok tárolására használt helyiség legyen sötét és ne legyen túl párás. Továbbá az is fontos, hogy gumiabroncsait legalább két méterre tárolja az esetlegesen a helyiségben elhelyezett vegyszerektől vagy áramforrástól. 

Vredestein

Értesüljön legfrissebb híreinkről és frissítéseink