12 15,2022

Mit jelentenek a gumiabroncsokon lévő szimbólumok?

A laikusok számára a gumiabroncsok oldalfalát kisilabizálhatatlan számok, betűk és szimbólumok borítják. Ezek a jelzések azért vannak ott, hogy megkönnyítsék az Ön dolgát, ha gumiabroncsot kell cserélnie, és hogy az autószerelő is azonnal tudja, milyen abroncs van az autón. De mit jelentenek? 

Vredestein Tyre Academy 6. epizód: „A gumiabroncsokon található szimbólumok”

 

Tekintsük át részletesen, hogy mit jelentenek a legalapvetőbbek ezen hieroglifák közül.

 

1. A gyártó neve (Vredestein) a gumiabroncs kereskedelmi neve (Quatrac Pro) mellett található.

2. Ezek a számok a gumiabroncs méretét írják le. Vegyük példaként a következőt: 275/30 R20 97Y. A 275 az abroncs szélességét jelöli milliméterben; a 30 a méretarány, a magasság szélességhez viszonyított aránya százalékos értékkel (30%) kifejezve; az R azt jelenti, radiál, és meghatározza a vázszerkezet konstrukcióját; a 20 pedig a keréktárcsa hüvelykben mért átmérője. A 97 a terhelési indexet jelöli, amely a maximális súly, amit a gumiabroncs menet közben elbír. Az „Y” a gumiabroncs maximális sebességi kapacitását jelöli.

3. Az M+S vagy M&S (mud and snow – sár és hó) szimbólum általában az öntisztító mintázattal rendelkező téli, négy évszakos és terepjáró-abroncsokon található meg, amelyek átlagos tapadást biztosítanak sáros és téli körülmények között. Ha az M+S jelölés mellett szerepel a „hópehely” szimbólum, akkor tisztán téli gumiabronccsal van dolgunk.

4. A „hópehely” szimbólum (hivatalos nevén a „Three-Peak Mountain Snowflake” vagy „3PMSF-szimbólum”) azt jelöli, hogy a gumiabroncs megfelel a különleges téli tesztek minden követelményének, és kiváló téli teljesítményre képes.

5. A körben látható E betű az ECE típusjóváhagyási jel, amely azt jelöli, hogy a gumiabroncsot tesztelték és jóváhagyták az európai szabályozó hatóságok. Az „E” mellett látható szám annak az országnak a kódja, amelyben kibocsátották a tanúsítványt. (pl.: 4=Hollandia). Az európai jóváhagyási szám mellett látható az S2WR2 kód, amely a külső zaj szintjét, a nedves útfelületen való tapadást és a gördülési ellenállást jelöli.

Symbols-VA

 

6. A DOT-szimbólum jelentése: Department of Transport (Közlekedési Minisztérium). A következőkből áll: a gyártás helyszínének kódja (3 számjegy), az abroncsméret kódja (2 számjegy), a konstrukció kódja (4 számjegy) és a gyártás hete (az utolsó 4 számjegy). A „gyártás hete” egy négyjegyű szám, amely azonosítja a gyártás hónapját és évét. Az első két szám határozza meg a gyártás hetét, az utolsó kettő pedig az évet (pl.: 4322 = 2022 43. hete).

7. A MAX LOAD szimbólum jelöli az abroncs által elbírt legnagyobb súly mennyiségét. Ezt egészíti ki a MAX PRESS (maximális gumiabroncsnyomás) szimbólum, amely a maximálisan használható nyomást jelöli. 

8. Az Apollo Vredestein szimbóluma azonosítja a négy évszakos abroncsokat.

9. A menetirányra érzékeny abroncsokon látható a forgásirány szimbóluma. Ezt egy nyíl és a „ROTATION” szó jelöli. A „BELSŐ OLDAL” szimbólum (amelyet csak a Vredestein használ) jelöli az aszimmetrikus abroncsok belső felszerelési pozícióját.

10. Kopásjelző. TWI (Treadwear Indicator). A Vredestein a VR szimbólumot használja, amely az oldalfal fölött látható. Ez a szimbólum megmutatja, hogy hol találhatók a kopásjelzők a gumiabroncs fő barázdáin, továbbá megmutatja a gumiabroncs-mintázat minimálisan engedélyezett mélységét (1,6 mm). Ez hat különböző helyen is megtalálható az abroncson.

11. A kopást, a tapadást és a hőmérsékletet jelző szimbólumokat az Egyesült Államok UTQG rendszere követeli meg. Az abroncskopás a futásteljesítményre, a tapadás önmagára, míg a hőmérséklet a magas sebességen tapasztalható tulajdonságokra utal.

Vredestein

Értesüljön legfrissebb híreinkről és frissítéseink